Uputa za korisnike usluga CZSS Bjelovar i Podružnice Obiteljskog centra Bjelovar

Sadržaj uputa pročitajte na poveznici:

Odluka CZSS Bjelovar

Naputak za korisnike usluga CZSS Bjelovar i podružnice Obiteljski Centar Bjelovar

Važan naputak za korisnike usluga CZSS Bjelovar i podružnice Obiteljski Centar Bjelovar

„ Nagrada za promicanje prava djeteta“ u 2019. godini.

Temeljem Zakona o Nagradi za promicanje prava djeteta (Narodne novine, broj: 96/03 i 33.05/ i članka 2. Pravilnika o Nagradi o promicanju prava djeteta (Narodne novine, br. 111/05) Ministarstva za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku raspisalo je natječaj za dodjelu „ Nagrade za promicanje prava djeteta“ u 2019. godini.

 

Ministarstvo je raspisalo Natječaj za dodjelu „ Nagrade za promicanje prava djeteta“ u 2019. godini, molim da objavite poveznicu da je natječaj objavljen u 11. rujna 2019. godine u „ Narodnim novinama“ te na web stranici Ministarstva za demografiju, mlade i socijalnu politiku (www.mdomps.hr), a otvoren je 15 dana od dana objave, odnosno 26. rujna 2019. godine.

 

U natječaju su objavljeni kriteriji za dodjelu Nagrade, postupak predlaganja i rok za dostavu prijedloga.

Natječaj za pravnika i vozača

Više informacija na poveznici: Natječaj za pravnika i vozača

STRUČNI RADNICI CENTARA ZA SOCIJALNU SKRB NISU KRIVI ZA ZLODJELA POJEDINCA

Centar za socijalnu skrb Bjelovar

J.J. Strossmayera 2

Bjelovar

U Bjelovaru, 4. ožujka 2019. godine

 

  • MINISTARSTVO ZA DEMOGRAFIJU, OBITELJ, MLADE I SOCIJALNU POLITIKU
  • HRVATSKA KOMORA SOCIJALNIH RADNIKA
  • HRVATSKA PSIHOLOŠKA KOMORA
  • HRVATSKA UDRUGA SOCIJALNIH RADNIKA
  • PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU
  • SINDIKAT ZAPOSLENIKA U DJELATNOSTI SOCIJALNE SKRBI HRVATSKE
  • CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB ZADAR
  • I SVI DRUGI CENTRI ZA SOCIJALNU SKRB

 

STRUČNI RADNICI CENTARA ZA SOCIJALNU SKRB NISU KRIVI ZA ZLODJELA POJEDINCA

 

Poštovani,

Potaknuti trenutnim događanjima u Zadru, ali i svim ostalim centrima za socijalnu skrb koji su se našli na udaru javnosti u posljednje vrijeme, obraćamo se sa sljedećim navodom, te tražimo podršku Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatske komore socijalnih radnika, Hrvatske udruge socijalnih radnika, Hrvatske psihološke komore i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Tražimo zaštitu dostojanstva struke te nas kao radnika i pojedinaca od javnog linča i neodgovornog i neprofesionalnog novinarstva.

Centri za socijalnu skrb su javnopravno tijelo i stručni radnici rade samo ono što je zakonom izričito propisano. Zakonom nigdje nije propisano da stručni radnik odgovara za nedjelo pojedinca. Stručni radnik eventualno može odgovarati za propuste u radu, ali to je usko vezano uz slijedeću činjenicu koja je nepobitna, a to je nedostatak stručnih radnika.

Centar za socijalnu skrb Bjelovar djeluje na području od 632 km² koje broji 56 596 stanovnika prema popisu stanovništva iz 2011. godine. U Centru su zaposlena 22 stručna  radnika, a u skladu sa Pravilnikom o minimalnim uvjetima prostora opreme i broja potrebnih stručnih i drugih radnika centra za socijalnu skrb kojeg donosi ministar nadležan za poslove socijalne skrbi, na temelju kojeg svaki centar donosi Pravilnik o unutarnjem ustroju i sistematizaciji poslova nedostaje nam 8 stručnih radnika. Uvidom u službenu evidenciju predmeta utvrđeno je da je Centar za socijalnu skrb Bjelovar tijekom 2017. godine imao 6454 predmeta, a 2018. godine 9138 predmeta.

Uzevši u obzir sve navedeno, osuđujemo medijske istupe ministrice Nade Murganić koja je prozvala i osudila djelatnike CZSS Zadar prije konačnih rezultata inspekcijskog nadzora. Kao prvo, ne postoji mjera iz obiteljsko-pravne zaštite koja propisuje svakodnevni obilazak korisnika. Nadalje, javno nas se optužuje da se previše bavimo papirologijom, a samo Ministarstvo određuje takav način rada, jer se velik dio našeg rada svodi na pisanje statističkih izvještaja, očitovanja na zahtjev drugih tijela i Ministarstva, službene zabilješke za svaku poduzetu radnju i drugih mnogobrojnih administrativnih poslova, koji se od nas traže na svakodnevnoj razini.

Nije istina da mi kao predstavnici državnih tijela nešto ne želimo odraditi, kako se to u javnosti prezentira, već smo ograničeni onim što je izričito propisano zakonom, a ti isti zakoni prava roditelja kao pojedinca stavljaju iznad naših ovlasti. Unatoč mišljenju javnosti, stručni radnici ne smiju ulaziti u prostor ako se tome protive korisnici tog prostora, ne možemo provoditi mjere obiteljsko-pravne zaštite ako korisnici ne surađuju, a sve to u skladu s našim zakonima i pravilnicima koji su u nadležnosti Ministarstva.

Javnost treba čuti da svaki pojedinac ima vlast i odgovornost nad svojim djelom i ponašanjem, nitko drugi. Obzirom da centri mogu samo ono što im zakon odredi, a javnost može sve što im zakon ne zabranjuje, pozivamo i javnost da ne žmiri i ne okreće glavu i prebacuje odgovornost na institucije.

Ovim putem pozivamo sve centre da izađu u javnost sa svojim podacima o nedostatku stručnih radnika i uvjetima rada.

Pritom dajemo podršku djelatnicima Centra za socijalnu skrb Zadar te izražavamo duboko žaljenje radi tragičnog događaja na Pagu.

 

 

Djelatnici Centra za socijalnu skrb Bjelovar

Promicanje važnosti ljudskih odnosa

Projekt Resocijalizacije ovisnika o drogama – letak

Slijedom posljednjih izmjena u Projektu resocijalizacije ovisnika o drogama objavljujemo ažurirani letak o Projektu resocijalizacije ovisnika o drogama u kojemu su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i centri za socijalnu skrb nositelji dijela provedbenih mjera i aktivnosti.

Letak Projekt resocijalizacije

ČESTIT BOŽIĆ TE SRETNA I USPJEŠNA NOVA 2019. GODINA  

I ove godine, u vrijeme Božićnih blagdana, svojim dolaskom su nas razveselili i nasmijali članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama OSIT Bjelovar, a mi smo ih zauzvrat prigodno darivali!