Brižna obitelj za svako dijete: Kreće nacionalna kampanja za promicanje udomiteljstva „Svako dijete treba obitelj“

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF, u suradnji s Forumom za kvalitetno udomiteljstvo djece najavili su početak nacionalne kampanje „Svako dijete treba obitelj“.

Cilj kampanje je povećanje broja toplih, brižnih udomiteljskih obitelji za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Prema posljednjim podacima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u udomiteljskim obiteljima za djecu i mlade trenutačno je smješteno 2259 djece i mladeži. Istovremeno, u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno je 814 djece, od kojih 169 djece živi u stambenim zajednicama u programu organiziranog stanovanja uz podršku odgajatelja, a 90 djece je mlađe od tri godine života. Odrastanje u ustanovama, koliko god se odgajatelji trudili, ne može zamijeniti iskustvo individualizirane tople obiteljske skrbi.

„Svjesni činjenice da je obitelj osnovna društvena jedinica u kojoj dijete ima prvi kontakt sa svijetom i da je obitelj njegova prva stanica na putu do odrastanja te da na njegov razvoj najviše utječe obitelj i odnosi unutar obitelji, Ministarstvo u suradnji s UNICEF-om pokreće kampanju za promicanje udomiteljstva kako bi svakom djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi osiguralo život u obitelji.

Koristim ovu priliku zahvaliti svim udomiteljima i članovima njihove obitelji koji su i do sada omogućavali djeci i odraslima život u svojim obiteljima, ali i svima koji su u proteklom razdoblju učinili velike napore kako bi unaprijedili udomiteljstvo. Pozivam sve obitelji koje u svoje domove žele primiti djecu i osigurati im da na taj način odrastaju okruženi ljubavlju i toplinom doma da im otvore svoja vrata i tako njihove živote učine sretnijim i bezbrižnijim“, istaknula je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nacionalna kampanja „Svako dijete treba obitelj“ poseban će naglasak staviti na osiguravanje obiteljske skrbi za najmlađu djecu.

„Brižna obitelj je najbolje okruženje za odrastanje djece. Brojna su istraživanja posljednjih desetljeća dokazala osobitu štetnost odrastanja u ustanovama za najmlađu djecu. Zdravstvene i kognitivne teškoće, zaostajanje u razvoju jezika i govora, poteškoće u ponašanju samo su neke od posljedica odrastanja u ustanovama. Stoga pozivamo brižne obitelji koje žele i mogu pružiti toplo, obiteljsko okruženje djevojčicama i dječacima koji to pravo ne mogu ostvariti u biološkoj obitelji da im otvore svoja srca i vrata“, istaknula je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

U sklopu kampanje pokrenuta je besplatna telefonska linija 0800 8282 na kojoj potencijalni udomitelji mogli dobiti sve potrebne informacije.

Početak nacionalne kampanje „Svako dijete treba obitelj“ najavit će UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza. Utrka će se održati u nedjelju 9. rujna pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, te uz podršku Kauflanda, Tele2, i Zagrebačkog Holdinga.

Prihod od kotizacija bit će usmjeren u opremanje udomiteljskih obitelji u kojima su smještena najmlađa djeca. Za najmlađu djecu i udomiteljske obitelji koje o njima brinu UNICEF će u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osigurati kolica, sjedalice za auto, krevetiće, komode za prematanje, stolce za hranjenje i drugu potrebnu opremu.